default
default
Houthaven, in opdracht van de gemeente Amsterdam
Met dank aan Mondriaanfonds, BPD cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunsten
Uitvoering: mastenmaker Piet Blaauw, Stavoren
‘Still more qualities of equanimity are revealed by the term tatramajjhattata, a long compound made of simple Pali words. Tatra, meaning “there,” sometimes refers to “all these things.” Majjha means “middle,” and tata means “to stand or to pose.” Put together, the word becomes “to stand in the middle of all this.” As a form of equanimity, this “being in the middle” refers to balance, to remaining centered in the middle of whatever is happening. This form of balance comes from some inner strength or stability. The strong presence of inner calm, well-being, confidence, vitality, or integrity can keep us upright, like ballast keeps a ship upright in strong winds’ (Tricycle, the Buddhist review)
Op de prachtige historische foto’s van de houthaven liggen eindeloze hoeveelheden boomstammen in het water als een enorme houten vloer. Mannen staan op de stammen met lange staken. Er liggen zeilschepen op de rede en aan de kade. Aan het begin van de vorige eeuw verdwenen de grote masten. Er waren alleen nog de horizontale stammen in het water en kleine mastjes en schoorstenen van de stoomboten. Daarmee verdwenen ook de typerende verticale doorsnijdingen van de horizon. Nu zijn ook de drijvende stammen al lang geschiedenis.
Een mast die de horizon kruist, de lucht in priemt en spiegelt in het water is een prachtig beeld. Dat is het beeld dat ik heb gemaakt voor de houthaven. Een hoge mast zonder schip, op een rond houten vlot dat drijft in het water. Een samenvatting van wat er vroeger was; de stammen in het water en de masten in de lucht. De mast is 30 meter hoog, 70 centimeter in diameter aan de voet en 20 centimeter bovenin.

Wanneer je vanaf de drukte van de oude en nieuwe wijk naar de haven wandelt is er een grote overgang aan de waterkant. Ineens is er het fantastisch ruime uitzicht op het water en de lucht. En daar perfect centraal in het uitzicht drijft een mast. De beweging van de mast werkt hypnotiserend, rustgevend, meditatief. Het is een heel vertrouwd beeld maar ook een heel bijzonder beeld. Bijzonder omdat het iets heel vertrouwds zo ongewoon goed zichtbaar maakt.


terug naar boven